fbpx

5.10.2017

Grillaaminen ja muut parvekekiistat taloyhtiöissä

Tämä artikkeli julkaistaan Omakoti- ja Omakiinteistö-lehdissä.

Syksy on tullut ja aktiivinen parvekekausi on ohi. Varmasti viime kesänäkin eri taloyhtiöissä on riidelty parvekkeen käytöstä.

Parvekegrillaaminen

Kestoriidanaihe on grillaaminen. Saako sitä tehdä ja millä tavalla? Voidaanko se kieltää? Turvallisuusnäkökulmasta avotulen teko parvekkeella on kielletty eli kaikenlaiset omatekoiset telineet ja esim. kertakäyttögrillit ovat kielletty. Samoin hiiligrilliä ei saa käyttää. Sähkögrilli on toisaalta sallittava. Kaasugrillin käyttö on harmaalla alueella, mutta täytynee sallia sekin, kunhan turvallisuudesta huolehditaan.

Taloyhtiöiden keino puuttua parvekegrillaamiseen on määrätä se taloyhtiön säännöissä kielletyksi. Jos sääntöjä noudatetaan, asia on sillä selvä. Jos joku osakas ei noudata sääntöä, tähän voi olla kuitenkin jopa mahdotonta puuttua. Oikeastaan ainoa taloyhtiön käytettävissä oleva keino on ryhtyä kyseisen huoneiston hallintaanottomenettelyyn, joka on raskas menettely ja aiheuttaa todennäköisesti tuomioistuinriidan. Grillaamista voidaan pitää normaalina asumiseen kuuluvana asiana tai ainakin niin vähäisenä rikkomuksena, että hallintaanotto tuskin menisi läpi tuomioistuimessa. Lopputuloksena voi olla kallis oikeudenkäyntikululasku taloyhtiölle. Naapurisopu tuskin paranee.

Kynttilöitä parvekkeella saa polttaa samalla tavalla kuin osakehuoneistossakin. Turvallisuus täytyy muistaa. Ulkoroihuja ei saa käyttää.

Muita kiistanaiheita

Joskus naapurien väliset erimielisyydet koskevat parvekkeen ”epäsiisteyttä” ja esim. tavaroiden säilyttämistä parvekkeella. Osakkeenomistaja voi käyttää parveketta asumiseen kuten omaa huoneistoaankin. Tavaroita saa säilyttää myös parvekkeella, eikä mahdollinen epäesteettisyys ole syy kieltää tätä. Tavarat eivät saa kuitenkaan roikkua parvekkeen ulkopuolella tai aiheuttaa muuten turvallisuusriskiä. Vaarallisten aineiden paikka ei ole parvekkeella ja paloturvallisuuskin täytyy muistaa. Osakas ei voi myöskään kiinnittää hyllyjä tms. omia virityksiä rakennuksen ulkoseinään parvekkeen kohdalle. Tämä ulkoseinä on normaalisti yhtiön kunnossapitovastuun piirissä kuten julkisivut muutenkin.

Tupakointi on oma kiistanaiheensa. Uusi tupakkalaki on mahdollistanut parveketupakoinnin kieltämisen viranomaisen päätöksellä. Hakemuksia asiaa koskien on nähtävästi tullut vielä toistaiseksi hyvin vähän. Hakemus edellyttää yhtiökokouksen päätöstä ja toisaalta viranomainen tutkii, onko kiellolle perusteet. Automaattisesti kieltoa ei saa. Kiellon hakeminen ei ole myöskään taloyhtiöille ilmaista. Viranomaiset laskuttavat työstä tuntiveloituksella. Kuluja tulee myös mahdollisen ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämisestä ja isännöitsijän palkkioista.

Perinteinen kiista-aihe on kovaääninen elämä parvekkeilla, joka tosin siirtyy sisätiloihin aina näin syksyn tullen. Järjestyssäännöissä on yleensä määritelty, että yöaikaan taloyhtiössä tulee olla hiljaa. Muita asukkaita häiritsevää elämää tulee välttää, eikä se saa olla ainakaan toistuvaa. Häiritsevä elämä voi olla peruste ottaa osakehuoneisto yhtiön hallintaan, jos osakas ei muuta käytöstään varoituksesta huolimatta. Mikäli kyseessä on vuokralainen, kyseeseen voi tulla vuokrasopimuksen purkaminen.

Kaiken kaikkiaan voi todeta, että parvekkeeseen liittyviä riitaisuuksia on monenlaisia. Yleensä tehokkain keino on tuoda asiat yhtiökokoukseen yhteiseen keskusteluun tai lähestyä naapuria pihalla ja ottaa asia puheeksi.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Kerron mielelläni lisää kiinteistöoikeuden palveluistamme.

Minna Ravi (o.s. Romu)

© 2024 Asianajotoimisto Lindblad