fbpx

Patentti on yksinoikeus, joka kieltää muilta patentin haltijan keksinnön ammattimaisen hyväksikäytön. Hyväksikäytöksi luetaan esimerkiksi valmistus, myynti, käyttö ja maahantuonti. Patentin voi kuitenkin myydä tai sen suojaamaan keksintöön voi myöntää käyttöluvan eli lisenssin.

Minkälaiseen keksintöön patentin voi saada?

Jotta patentin voidaan myöntää, on keksinnön oltava uusi, keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen. Patentoitava kohde voi olla esimerkiksi menetelmä, laite, tuote tai uusi käyttötapa. Pelkkää ideaa tai teoriaa ei voida patentoida. Ollakseen teollisesti käyttökelpoinen keksinnön on oltava konkreettinen ratkaisu johonkin luonteeltaan tekniseen ongelmaan ja toistettavissa patenttihakemuksessa annettujen ohjeiden mukaisesti.

Patentti on voimassa niissä maissa, joissa sitä on haettu ja se on saatu. Suomessa patenttia haetaan Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH). Myös Euroopan patenttivirastolla (EPO) on oikeus myöntää Suomea koskevia eurooppapatentteja.

Patentti on voimassa rajoitetun ajan, yleensä korkeintaan 20 vuotta hakemuksen tekemispäivästä. Patentista on maksettava vuotuiset ylläpitomaksut eli vuosimaksut, jotta se pysyy voimassa.

Patentti suojaa kansainvälisesti

Patentti voi antaa keksinnölle myös kansainvälistä suojaa. Patenttihakemuksen kohteena olevan keksinnön uutuus tutkitaan ns. etuoikeusvuoden aikana ja patentoitavuudesta saa Patentti- ja rekisterihallituksen lausunnon. Lausunnon perusteella voi tehdä päätelmiä, kannattaako suojaamistoimiin ryhtyä ulkomailla.

Opas: Näin teet hyvän sopimuksen

Laadimme avuksesi oppaan, johon kokosimme keskeisimmät onnistuneeseen sopimuksentekoon liittyvät asiat.

Tarvitsetko apua patenttiin liittyvissä kysymyksissä?

Ota yhteyttä – autamme mielellämme.

Juhani Tukia

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad