fbpx

Yrityksen sukupolvenvaihdos tarkoittaa tilannetta, jossa yritys siirtyy toiselle omistajalle perheen sisällä tai lähisukulaisten kesken. Toisaalta sukupolvenvaihdos tarkoittaa myös iäkkään yrittäjän luopumista yrityksestään ulkopuolisen jatkajan kanssa toteutettavalla yrityskaupalla tai yritysjärjestelyllä.

Opas yrityksen sukupolven­vaihdokseen

Lataa sukupolvenvaihdoksen avuksi opas, johon on koottu tärkeimmät sukupolvenvaihdokseen liittyvät asiat.

Sukupolvenvaihdokseen valmistautuminen

On järkevää ottaa sukupolvenvaihdos huomioon ajoissa, ja valmistautua hyvissä ajoin vaativaan omistajanvaihdokseen. Muun muassa seuraajan valitseminen ja luopujan toimeentulo vaihdoksen jälkeen ovat asioita, joita kannattaa käydä läpi ja suunnitella asiantuntijan kanssa. On syytä muistaa, että sukupolvenvaihdos sisältää samantapaisia riskejä kuin muutkin yrityskaupat.

Sukupolvenvaihdoksen vaihtoehtojen kartoitus

Asiakas tulee usein toimistollemme käsityksessä, että sukupolvenvaihdoksen keinot ovat yhtiön kauppa tai lahja. Tilanteen kartoitus osoittaa usein, että kokonaisuus olisi mielekkäämpi toteuttaa esimerkiksi käyttäen hyväksi jakautumista tai omien osakkeiden hankintaa yhdessä kaupan tai osakeannin kanssa.

Vaihtoehtojen valinnalla voidaan vaikuttaa esimerkiksi siihen maksaako “kauppahinnan” pääosin yritys vai jatkaja, ja siihen, ovatko mahdollisesti kauppahinnan maksusta syntyvät velat yhtiön, apuyhtiön vai jatkajan vastuulla. Vaihtoehtojen valinnalla voidaan myös tietyissä tilanteissa järjestää luopujalle vuokratuloja tai muita toimeentuloon vaikuttavia eriä.

Sukupolvenvaihdoksen rahoitus

Rahoitusvaihtoehtoja on usein huomattavasti enemmän kuin perinteinen pankkirahoitus.

Yrityksen arvonmääritys on usein tärkeä ja olennainen osa kartoitusta. Käytössämme on menetelmät kustannustehokkaan arvonmäärityksen tekemiseen.

Kaikissa tapauksissa olennaista on valittavan järjestelytavan verotuskohtelun selvittäminen etukäteen ja teknisten ratkaisujen tarkoituksenmukainen valinta. Osaan vaihtoehtoja liittyy verohuojennuksia. Ne on syytä ottaa huomioon vertailtaessa vaihtoehtoja.

Opas yrityksen sukupolven­vaihdokseen

Lataa sukupolvenvaihdoksen avuksi opas, johon on koottu tärkeimmät sukupolvenvaihdokseen liittyvät asiat.

Sukupolvenvaihdos­huojennuksen laskeminen

Tarjoamme sukupolvenvaihdoksen valmistelun apuvälineeksi paketoitua palvelua, joka sisältää laskelmat yrityksen ja osakkeen käyvästä arvosta verottajan ohjeiden mukaisesti, laskelmat lahja- ja luovutusvoittoveroista sekä kuvauksen mahdollisista menettelytavoista. Kokoamme tekemämme laskelmat ja tiedot muistioksi ja käymme ne läpi neuvottelussa yhdessä asiakkaan kanssa.

Jos liiketoiminnan jatkajaa ei ole löytynyt perhepiiristä, olemme tukeneet asiakkaitamme muissa omistajanvaihdokseen liittyvissä järjestelyissä.

Avustamme asioissa, jotka liittyvät mm.

  • sukupolvenvaihdokseen lähisukulaisten tai ulkopuolisen kanssa
  • sukupolvenvaihdokseen liittyvissä yrityskaupoissa ja yritysjärjestelyissä
  • luopujan toimeentuloon
  • sukupolvenvaihdokseen liittyvään verotukseen.

Autamme mielellämme yrityksen sukupolvenvaihdoksessa

Olemme avustaneet yrittäjiä ja yrityksiä useissa menestyksellisissä sukupolvenvaihdoksissa. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Markku Lindblad

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad