fbpx

Lahjoista ja perinnöistä maksetaan veroa valtiolle, kun niiden arvo ylittää perintö- ja lahjaverolaissa säädetyn rajan. Verosuunnittelua järkevästi hyödyntämällä veroseuraamusten määrään voidaan kuitenkin vaikuttaa. Autamme myös kaikenlaisissa verotukseen liittyvissä pulmissa ja ongelmatilanteissa.

Lahjaverotus

Lahjaksi katsotaan se, kun omaisuus siirtyy toiselle henkilölle ilman korvausta.

Lahjoituksiin liittyvän verosuunnittelun kautta omaisuuden siirto on mahdollista toteuttaa verotuksellisesti optimaalisella menetelmällä. Asiantuntevalla verosuunnittelulla on mahdollista saada aikaan huomattaviakin säästöjä. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi perintöverotusta suunnittelemalla ennakkoperinnön muodossa.

Rintaperilliselle eli esimerkiksi omalle lapselle annettu lahja katsotaan pääsäännön mukaan ennakkoperinnöksi, joka vähentää perinnönjaossa perilliselle tulevaa perintöosuutta ja tällöin myös perinnönjaon aikana tulevaa perintöveroa. Aina lahjaa ei kuitenkaan pidetä ennakkoperintönä. Asiantuntijamme kertovat mielellään lisää lahjoista ja ennakkoperinnöstä.

Perintöverotus

Perintönä saadusta vähintään 20 000 euron arvoisesta omaisuudesta tulee maksaa veroa perintö- ja lahjaverolain mukaisesti. Perintöveron määrän vaikuttavat perittävän omaisuuden arvo sekä sukulaisuussuhde.

Asiantuntevan verosuunnittelun avulla perintöverotuksessa pystytään välttymään virheellisistä tulkinnoista aiheutuvat epäonnistuneet järjestelyt sekä niistä mahdollisesti seuraavat veronkorotukset ja vastuuseuraamukset.

Perinnöstä luopuminen

Perintöveroa ei määrätä, jos perinnöstä luopuu. Luopumisen kanssa on oltava huolellinen, sillä jos luopuminen on tehoton, ei verolta voi välttyä. Lisäksi kannattaa huomioida, että luopumista ei pääsääntöisesti voi perua. Luopuminen on mahdollista tehdä joko perinnönjättäjän eläessä tai vasta kuoleman jälkeen.

Luopuminen on tehtävä kirjallisesti vapaamuotoisella asiakirjalla tai se voidaan tehdä perunkirjoituksessa. Jotta luopuminen olisi tehokasta perillinen ei saa olla ryhtynyt omaisuuteen millään tavalla, eli esimerkiksi hän ei ole saanut määrätä itselleen sijaantulijaa, joka saa hänen osuutensa luopumisen jälkeen.

Kuolinpesän hallinto-opas

Kirjoitimme kuolinpesän osakkaille avuksi oppaan, jonka tarkoituksena on antaa yleiskuva kuolinpesän hoitamisesta eli pesänselvitykseen yleisimmin liittyvistä vaiheista ja selviteltävistä asioista.

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad