fbpx

Avioehto ja keskinäinen testamentti muodostavat yhdessä turvallisen pohjan yhteisen omaisuuden pelisäännöistä. Avioehto suojaa omaisuutta avioeron varalta, keskinäinen testamentti puolestaan kuolemantapauksessa.

Sekä avioehto että keskinäinen testamentti ovat määrämuotoisia oikeudellisia sopimuksia. Tämän vuoksi laatimisessa kannattaa käyttää apuna ammattilaista, joka huomioi henkilökohtaisen tilanteenne ja auttaa määrittämään teidän tarpeisiinne sopivan muotoilun.

Mikäli avioehtoa ei ole: avio-oikeus yhteiseen omaisuuteen

Avioliitossa kummallakin puolisolla on avio-oikeus toisen omaisuuteen. Jos avioliitto purkautuu joko kuoleman tai eron vuoksi, puolisoiden omaisuus jaetaan eli tehdään ositus. Avio-oikeus tarkoittaa oikeutta saada omaisuuden osituksessa puolet puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästöstä. Tähän perussääntöön voidaan vaikuttaa avioehdolla. Tavallisesti avioehdon yhteydessä tehdään myös keskinäinen testamentti.

Avioehdon laatiminen palveluna

Olemme paketoineet avioehdon ja keskinäisen testamentin laatimisen vakiohintaiseksi paketiksi.

Avioehto

Avioehtosopimuksella voidaan sopia, että omaisuuttanne ei jaeta avioliittolain mukaisesti tasan. Sopimuksessa määritellään, onko kummallakaan tai toisella teistä avio-oikeutta toisen omaisuuteen tai sen osaan.

Avioehdossa voidaan myös sopia, että avio-oikeuden laajuus riippuu siitä, päättykö liittonne eroon vai kuolemaan.

Avioehtosopimus on tehtävä määrämuotoisena ja siitä tulee pätevä vasta, kun se on rekisteröity Digi- ja väestötietorekisterissä. Avioehto on tärkeä väline puolisoiden varallisuuden suojaamiseksi avioeron varalta, mutta se lisää myös selkeyttä puolisoiden taloudellisesta tilanteesta avioliiton aikana.

Keskinäinen testamentti

Keskinäinen testamentti puolestaan on aviopuolisoiden välinen sopimus, joka tarjoaa puolisoille joustavuutta ja mahdollisuuden suunnitella perintönsä vastaamaan heidän toiveitaan ja tarpeitaan.

Keskinäinen testamentti voi sisältää esimerkiksi määräyksiä omaisuuden jakamisesta, perintöoikeuden siirtämisestä ja muiden perintöön liittyvien asioiden sääntelystä.

Keskinäiseen testamenttiin voi myös sisällyttää toissijaismääräyksiä, eli testamenttitahdot ensin kuolleen puolison jälkeen ja tahdot eloon jääneen puolison jälkeen

Miksi avioehto kannattaa laatia?

Avioehdon laatimiseen on useita hyviä syitä – jokaisella parilla on omanlaisensa tilanne. Kannattaa pohtia ainakin seuraavia oman liiton näkökulmasta:

  • Avioehto antaa puolisoille mahdollisuuden määrittää omaisuutensa ja velkansa selkeästi ennen avioliittoa, mikä voi vähentää mahdollisia riitoja ja epäselvyyksiä avioliiton aikana tai eron sattuessa.
  • Avioehto suojaa puolisoiden omia varallisuusasemia, erityisesti jos heillä on merkittäviä omaisuuksia tai yritystoimintaa ennen avioliittoa.
  • Avioehto voi auttaa säilyttämään perheyritysten tai perintöjen jatkuvuuden, koska se voi varmistaa, että ne eivät joudu jaettaviksi mahdollisen avioeron yhteydessä.

Avioehto voi siis tarjota taloudellista turvaa ja selkeyttä molemmille puolisoille ja auttaa välttämään mahdollisia konflikteja tulevaisuudessa.

Sisältö jatkuu opasnoston jälkeen.

Opas testamentin suunnitteluun

Kokosimme selkeälukuiseksi oppaaksi tärkeimmät asiat, jotka jokaisen on hyvä tietää testamenttia tehdessään tai sen tekemisen tarpeellisuutta miettiessään.

Avioehdon laatiminen palveluna

Tarjoamme avioehtosopimuksen laatimisen kiinteähintaisena pakettina.

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad