fbpx

Sukupolvenvaihdokseen liittyviin veroseuraamuksiin voi ja kannattaa valmistautua verosuunnittelulla. Toisin kuin muussa yrityskaupassa, sukupolvenvaihdoksessa on mahdollista saada verohuojennuksia, kunhan määrätyt ehdot täyttyvät. Huojennusta voi saada sekä yrityksen myyjä että yritystoimintaa jatkava ostaja.

Huojennukseen kannattaa valmistautua hyvissä ajoin. Tärkeä osa sukupolvenvaihdoshuojennuksen laskemista on määrittää ensin yrityksen arvo.

Sukupolvenvaihdoksen toteutustavat

Sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla, kuten lahjana tai yrityskaupoilla. Tutustu eri tapoihin täällä ».

Lahjaveron huojennus

Lahjaveroa on mahdollista huojentaa joko osittain tai kokonaan, jolloin lahjavero voidaan jättää maksuun panematta perintö- ja lahjeverolain mukaisesti tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Yrityksen jatkajan ei tarvitse olla lähisukulainen. Edellytyksenä on, että veronalaiseen lahjaan sisältyy yritys tai sen osa, ja luovutuksen saaja jatkaa yritystoimintaa ko. yrityksessä. Lisäksi määrätyn lahjaveron osuus eli huojennettavan veron määrän tulee olla yli 850€.

Jos yrityksen jatkaja eli luovutuksen saaja maksaa kauppahintana yli 50 % osakkeiden käyvästä arvosta on hän oikeutettu saamaan täyden huojennuksen lahjaverosta.

Huojennusta koskeva pyyntö tulee esittää Verohallinnolle ennen kuin lahjaverotus toimitetaan. Huomioida kannattaa, että yrityksen ostajan ei tule luovuttaa pääosaa osakkeista eteenpäin viiteen vuoteen, tai muutoin saatu huojennus menetetään.

Peritty yritys

Joskus sukupolvenvaihdos voi tapahtua tilanteessa, jossa aiempi yrittäjä on kuollut ja yritys peritään. Osittaista sukupolvenvaihdoshuojennusta voi saada myös perintöverotuksessa määrättyjen ehtojen täyttyessä.

Sukupolvenvaihdoshuojennus palveluna

Tarjoamme sukupolvenvaihdoksen valmistelun apuvälineeksi paketoitua palvelua, joka sisältää laskelmat yrityksen ja osakkeen käyvästä arvosta verottajan ohjeiden mukaisesti, laskelmat lahja- ja luovutusvoittoveroista sekä kuvauksen mahdollisista menettelytavoista. Kokoamme tekemämme laskelmat ja tiedot muistioksi ja käymme ne läpi neuvottelussa yhdessä asiakkaan kanssa.

Sukupolven­vaihdos­huojennuksen laskeminen

Laskemme sukupolvenvaihdoshuojennuksen määrän kiinteähintaisena palveluna. Tutustu tarkemmin ja kysy lisää.

Lue lisää sukupolvenvaihdokseen liittyvästä verotuksesta:

» Verottajan arvo yhtiön osakkeille

» Sukupolvenvaihdoksen valmistelu

Opas: Sukupolvenvaihdos

Sukupolvenvaihdos voi valmistelutoimineen pisimmillään olla vuosien pituinen prosessi, jossa on paljon erilaisia vaiheita ja huomioitavia seikkoja. Lataa avuksi oppaamme, johon on koottu tärkeimmät sukupolvenvaihdokseen liittyvät asiat.

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad