fbpx

Verotuksessa osakkeiden käypänä arvona pidetään kulloistakin todennäköistä luovutushintaa osakkeille. Arvonmääritys tehdään faktoille perustuen käyttäen sopivaa arvonmääritysmenetelmää. Avustamme pörssiin listaamattoman eli yksityisen osakeyhtiön osakkeiden arvonmäärityksessä.

Vertailuluovutushinta

Ensisijainen arvonmääritystapa yhtiön osakkeille määräytyy vertailuluovutusten eli saman yhtiön osakkeista maksettujen hintojen perusteella. Näiden vertailuluovutusten täytyy olla ajallisesti lähellä verovelvollisuuden syntyhetkeä sekä olla riippumattomia ja vapaalla markkinalla tehtyjä. Lisäksi yrityksen toiminnassa ei saa olla tapahtunut olennaisia muutoksia.

Arvonmääritys substanssi- ja tuottoarvon perusteella

Jos ei ole saatavilla vertailuluovutushintoja, voidaan osakkeen arvo laskea myös laskemalla yrityksen substanssi- ja tuottoarvo. Tutustu koko yrityksen arvonmääritykseen täällä.

Verottajan ohjeen mukaisesti, laskettiinpa arvo miten tahansa, on yrityksen substanssiarvo eli yrityksen varat vähennettynä veloilla aina vähimmäisarvo, jonka yritys voi saada verotusta varten. Substanssi- ja tuottoarvon laskeminen verottajan ohjeen mukaisesi tuottaa kuitenkin varsin jäykän tuloksen, eikä se välttämättä heijastele yrityksen todellista arvoa. Siksi esimerkiksi kassavirtojen nykyarvolaskelmia voidaan käyttää yrityksen arvoa määriteltäessä.

Opas: Sukupolvenvaihdos

Sukupolvenvaihdos voi valmistelutoimineen pisimmillään olla vuosien pituinen prosessi, jossa on paljon erilaisia vaiheita ja huomioitavia seikkoja. Lataa avuksi oppaamme, johon on koottu tärkeimmät sukupolvenvaihdokseen liittyvät asiat.

Luovuttamassa tai saamassa osakkeita?

Ota yhteyttä, niin verotuksen ja yritysjuridiikan asiantuntijamme auttavat sinua määrittelemään osakkeiden arvon.

Markku Lindblad

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad