fbpx

Sukupolven­vaihdoksen verohuojennuksen laskeminen palveluna

Yritysjuridiikan tiimin vetäjä Markku Lindblad.

Sukupolvenvaihdoksen verohuojennuksen laskeminen

Tarjoamme sukupolvenvaihdoksen valmistelun apuvälineeksi paketoitua palvelua, joka sisältää laskelmat yrityksen ja osakkeen käyvästä arvosta verottajan ohjeiden mukaisesti, laskelmat lahja- ja luovutusvoittoveroista sekä kuvauksen mahdollisista menettelytavoista.

Kokoamme tekemämme laskelmat ja tiedot muistioksi ja käymme ne läpi neuvottelussa yhdessä asiakkaan kanssa.

Sukupolvenvaihdoshuojennuksen laskenta sisältää

Laskelmat yrityksen ja osakkeen käyvästä arvosta verottajan ohjeiden mukaan

Yrityksen käyvän arvon määrittämiseksi arvioimiseksi tehdään arvonmääritys, joka toteutetaan verottajan ohjeen mukaisesti.

Lue lisää yrityksen arvon määrittämisestä täältä ›

Laskelmat lahja- ja luovutusvoittoveroista

Yrityksen jatkajan ei tarvitse olla lähisukulainen saadakseen huojennuksen lahjaveroon. Edellytyksenä on, että veronalaiseen lahjaan sisältyy yritys tai sen osa, ja luovutuksen saaja jatkaa yritystoimintaa ko. yrityksessä. Lisäksi määrätyn lahjaveron osuus eli huojennettavan veron määrän tulee olla yli 850 €.

Mahdolliset menettelytavat

Kuvaamme muistiossa seuraavat mahdolliset menettelytavat:

Osakekauppa

Osakekaupassa yritys myydään toiminnan jatkajalle, jolloin myyjä voi saada luovutusvoittoa tekemästään kaupasta. Tästä voitosta tulee maksaa pääomatuloveroa. Verovapauden edellytykset todetaan sekä alin hinta, jolla kauppa voidaan tehdä ilman että sitä pidetään lahjanluonteisena, lasketaan muistiossa.

Lahjanluonteinen kauppa

Lähtökohtaisesti, jos omaisuus luovutetaan hintaan, joka on enintään ¾ yrityksen käyvästä arvosta, katsotaan tuolloin kyseessä olevan lahjanluonteinen kauppa. Muistiossa lasketaan käytettävän alimman kauppahinnan määrä sekä lahjaveron määrä luopujan/luopujien koko omistuksen luovutukselle ja 10 % (minimimäärä) luovutukselle.

Omien osakkeiden hankkiminen

Osakeyhtiö voi ostaa omia osakkeitaan omalla vapaalla pääomallaan. Tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole sukupolvenvaihdos ja huojennuksia ei ole mahdollista saada. Huomiota on kiinnitettävä järjestelyihin, jottei verottaja pidä hankintaa peiteltynä osingonjakona. Muistiossa lasketaan alin osakkeen hankintahinta luopujan/luopujien koko omistuksen luovutukselle sekä yhden osakkeen hankintahinta. Muistiossa lasketaan myös se, kuinka monen osakkeen hankinnan yhtiön oman vapaan oman pääoman määrä mahdollistaa käytetyllä osakehinnalla.

4 Muistio ja neuvottelu

Palvelu sisältää muistion, joka sisältää edellä kuvatut laskelmat ja tiedot. Kokonaisuuteen kuuluu yhden tunnin mittainen neuvottelu joko videoneuvottelun avulla tai toimistollamme.

Neuvottelussa käymme muistion läpi yhdessä kanssanne, avaamme osioiden taustoja sekä soveltamisedellytyksiä sekä käymme kyseistä sukupolvenvaihdostilannetta läpi muutoinkin. Usein neuvottelussa voidaan sopia asiakkaan sukupolvenvaihdoksen toteuttamistoimista.

Hinta ja toimitusaika

Yrityksen sukupolvenvaihdokseen liittyvien laskelmat ja muistion laatiminen maksaa 800 € + mahdolliset kulut + alv 24 %.

Yrityksen käyvän arvon määrittäminen (ilman huojennusten ja hankintahinnan ym. laskentaa) neuvotteluineen maksaa 600 € + mahdolliset kulut + alv 24 %.

Kuluina ovat tyypillisesti tilinpäätösten lunastuskustannukset (jos hankitaan PRH:sta) sekä tulostuskulut ja vastaavat kulut.

Erikseen veloitettavana lisätyönä voimme avustaa mm. seuraavissa asioissa:

 • Voimme hakea ennakkoratkaisun verottajalta valitulle toimelle ja poistaa mahdollisen veroepävarmuuden.
 • Voimme laatia tarvittavia asiakirjoja, esimerkiksi lahja- tai kauppakirjan tai lahjaveroilmoituksen tai hankintaan liittyviä asiakirjoja sekä päivittää tai laatia osake- ja osakasluettelon.
 • Voimme tehdä suunnitelman muistion tietojen sekä palaverissa sovitun ja mahdollisesti saatavan lisäaineiston pohjalta. Tämä suunnitelma voi sisältää vaihtoehtojen ja niihin liittyvien seikkojen arvioinnin ja esittelyn. Suunnitelma voi myös sisältää jonkin edellä mainituista sukupolvenvaihdoksen menettelytavoista kuvauksineen ja asiakirjoineen. Esimerkiksi, jos teemme suunnitelman omien osakkeiden hankinnasta, se voi sisältää yhtiökokoukseen tarvittavat asiakirjat, selvitykset hankinnan vaikutuksesta omaan pääomaan sekä kauppakirjan ja muutosilmoituksen kaupparekisteriin.

Yrityksen käyvän kaupallisen arvon määritystä varten meillä on erillinen kiinteähintainen arvonmäärityspalvelu.

Lue lisää arvonmäärityspalvelusta täältä ›.

Lisäpalveluiden hinta määräytyy tuntityönä voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Osa palveluista on saatavana myös pakettituotteena tai niistä voidaan antaa kustannusarvio.

Kysy lisää yritysjuridiikan tuotepaketeista

Jätä tietosi lomakkeella ja asiantuntijamme on sinuun pian yhteydessä ja kertoo lisää palveluistamme. Halutessasi voit kuvailla tilannettasi tarkemmin. Lomakkeen lähettäminen ei sido sinua mihinkään.

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Apunasi monipuolinen yritysoikeuden ja yritysjuridiikan palveluista

Tarjoamme yritysasiakkaille laajoja ja asiantuntevia asianajo- ja neuvontapalveluja niin päivittäistä liiketoimintaa kuin sopimuksia tai vaikkapa yrityskauppoja koskien.

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad