fbpx

6.6.2022

ADVOC-vuosikokous Skotlannissa

Advocin vuoden 2022 AGM eli vuosikokous pidettiin Edinburghissa Skotlannissa. Täytyy sanoa, että Skotlannin sää ei ollut lainkaan niin ailahtelevainen kuin luullaan, vaan hyvinkin kotoisa (lue: parikymmentä astetta lämmintä, välillä pilvistä, hieman sadetta, illat viileitä), joten aiemmin kirjoittamani perusteella luulot osoittautuivat jälleen vääriksi. Meidät otti vastaan MacRobertsin asianajotoimisto, joka toimi tapahtuman järjestäjänä. MacRoberts on perinteikäs ja suuri toimisto, joka on toiminut Skotlannissa yli 150 vuoden ajan. Se auttaa asiakkaitaan mm. asioissa, jotka koskevat Skotlannin ja toisaalta taas Englannin ja Walesin välisten oikeusjärjestysten eroja. Näistä eroista puhuttiin tapahtumassa järjestetyllä luennolla.

MacRobertsin järjestämä ohjelma oli tiivis ja monipuolinen. Se sisälsi tutustumista Skotlannin perinteisiin, itse vuosikokouksen, jossa päätettiin mm. uusien jäsenien ottamisesta Advoc-verkostoon sekä ns. roundtable -keskusteluja monipuolisista aiheista. Osallistuin kestävän kehityksen pöytään, jossa pohdittiin erilaisia mahdollisuuksia vähentää asianajoalan hiilipäästöjä. Keskusteluissa otettiin kantaa myös sosiaaliseen kestävyyteen, johon lukeutuvat mm. työhyvinvointi sekä työntekijöiden kannustaminen ja sitouttaminen.

Varsinaisissa ympäristöasioissa esille tuotiin mahdollisuus luoda Advoc-toimistoille suuntaviivat, kuinka hiilipäästöjä voitaisiin vähentää. Esimerkiksi videoneuvottelut tuottavat ylltttävän paljon päästöjä, vaikka niitä ei usein tulekaan ajatelleeksi. Lisäksi asianajotoimistot voisivat esimerkiksi tukea työntekijöitä käyttämään muita kulkuvälineitä kuin polttomoottoriautoja. Sosiaalisesta kestävyyttä taas voitaisiin parantaa esimerkiksi huolehtimalla mahdollisuudesta vanhempainvapaisiin sekä ylipäänsä työjärjestelyistä.

Varsinaisen vuosikokousohjelman lisäksi tapahtumaan kuului iltaohjelmaa: torstai-iltana illallinen järjestettiin Scotch Whisky Experincessä, perjantaina HMY Britannialla, entisellä kuninkaallisella jahdilla, ja lauantaina oli gaalaillallinen Skotlannin kansallismuseossa. Nämä tilaisuudet olivat erinomainen mahdollisuus tutustua ihmisiin eri puolilta Eurooppaa ja kauempaakin. Suuret kiitokset Harisille, Benille, Agnelle, Martinille sekä kaikille muille mielenkiintoisista keskusteluista.

Loppusanoina haluan sanoa, että Skotlannilla ja Suomella on enemmän yhteistä kuin ajattelinkaan: kylmäsavustettu lohi, sitä arvostan suuresti. Uskaltauduin jopa kokeilemaan haggista, joka tuo hieman mieleen mausteisen kotoisan maksalaatikon.

– Lasse Jelekäinen, lakimies, OTM

© 2024 Asianajotoimisto Lindblad