12.11.2017
Osa-aikaistaminen: mitä pitää huomioida?
Osa-aikaisella työllä tarkoitetaan työtä, jossa säännöllinen työaika on lyhyempi kuin kokoaikaisen työntekijän työaika.
Esimerkiksi säännöllisen työajan ollessa 37,5 tuntia viikossa osa-aikainen työntekijä voi tehdä viikoittaista 30 tunnin työaikaa.
Lähtökohtaisesti osa-aikaisesta työstä sovitaan työsopimuksessa.
Työsopimus voidaan työsuhteen kuluessa myös osa-aikaistaa työntekijän ja työnantajan välisellä sopimuksella kumman tahansa osapuolen aloitteesta.
Yksipuolisen osa-aikaistamisen edellytykset
Työnantaja ei saa yksipuolisesti muuttaa työsopimusta osa-aikaiseksi, ellei työsuhteen irtisanomiseen ole tuotannollista ja taloudellista perustetta.
Tuotannollisella ja taloudellisella perusteella osa-aikaistaminen edellyttää kaikkien työsopimuslain ja mahdollisesti soveltuvan työehtosopimuksen irtisanomisperusteiden täyttyvän. Lisäksi osa-aikaistamiselle on oltava työsopimuslain mukainen asiallinen ja painava syy.
Jos työnantaja on yhteistoimintamenettelystä yrityksissä annetun lain alainen, työnantajan on pidettävä lain edellyttämät yhteistoimintaneuvottelut ennen osa-aikaistamisesta päättämistä.
Työajan ja palkan vähennyksen määrä
Jos osa-aikaistaminen perustuu tuotannolliseen ja taloudelliseen syyhyn, voi työnantaja vähentää työntekijän työaikaa sen verran, kuin työn vähentyminen edellyttää.
Työnantaja saa vähentää työntekijän palkkaa vain samassa suhteessa kuin työaikaa.
Osa-aikaistamisen vaihtoehdot: muu työ tai kouluttaminen
Työnantajan on ennen osa-aikaistamista selvitettävä
- mahdollisuudet tarjota työntekijälle muuta työntekijän ammattia ja koulusta vastaavaa työtä
- onko työntekijä kohtuudella koulutettavissa muuhun työnantajan tarjolla olevaan työhön osa-aikaistamisen sijaan.
Mikäli muuta vaihtoehtoa ei ole löydettävissä, työnantaja voi osa-aikaistaa työntekijän työsuhteen irtisanomisaikaa noudattamalla. Työntekijän työsuhde jatkuu tällöin osa-aikaisena irtisanomisajan kuluttua umpeen.
[optin-monster-shortcode id=”xwoclkwvlbyqhgmj2daf”]