Yritystoiminnan lopettaminen voi olla pitkä prosessi, joka vaatii aikaa ja osaamista. Se ei välttämättä ole osoitus liiketoiminnan epäonnistumisesta, vaan myös järkevä vaihtoehto muuttuvissa tilanteissa.

Yritystoiminnan lopettaminen eri yhtiömuodoissa

Toiminimen, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön lopettaminen onnistuu yksinkertaisesti tekemällä ilmoituksen lopettamisesta Verohallinnolle ja Patenttirekisterihallinnolle sekä eroamalla arvonlisäverovelvollisten rekisteristä.

Osakeyhtiötä ei voida lain mukaan vapaamuotoisesti lopettaa, vaan se voidaan purkaa noudattaen osakeyhtiölain säännöksiä selvitysmenettelystä. Lisäksi yhtiö voi purkautua sulautumisen tai jakautumisen seurauksena.

Konkurssiin asetettu yhtiö katsotaan myös purkautuneeksi, jos konkurssin päättyessä ei ole jäljellä enää omaisuutta tai sen käytöstä on määrätty konkurssissa.

Huomioitavaa yritystoiminnan lopettamista mietittäessä

Yritystoiminnan lopettamista suunniteltaessa kannattaa perehtyä myös veroseuraamuksiin, joihin on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi lopettamisen ajankohdalla.

Harkinnan arvoinen vaihtoehto lopettamiselle on jatkajan etsiminen yritystoiminnalle ja yrityskaupan tekeminen. Se voi monessa tilanteessa olla kannattavampi tapa luopua yrityksestä.

Toimistollamme on runsaasti kokemusta yritystoiminnan lopettamisen hoitamisesta, sekä itsenäisenä prosessina että osana muita yritysjärjestelyjä. Autamme mielellämme sinua toteuttamaan yritystoiminnan lopettamisen tavalla, joka on sinulle edullisin. 

Lue lisää yritystoiminnan lopettamisen vaihtoehdoista

» Selvitystila

» Konkurssi

» Julkisyhteisö sekä julkisomisteinen yhtiö

Opas: Mitä osakekaupassa on muistettava?

Oppaasta saat olennaisimmat perustiedot, jotka tarvitaan onnistuneeseen osakekauppaan.

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2021 Asianajotoimisto Lindblad