Mallioikeus on merkittävä oikeudellinen suojakeino erityisesti teollisessa muotoilussa. Rekisteröimällä mallin mallioikeuden hakija saa vahvistettua itselleen yksinoikeuden muotoilemiinsa tuotteisiin.
Mitä mallioikeudella suojataan?
Mallioikeus suojaa tuotteen ulkomuotoa, eli piirteitä, jotka ovat näköaistein havaittavissa. Tällaisia piirteitä voivat olla esimerkiksi:
- logot ja graafiset symbolit
- pintarakenteet ja materiaalit
- tietokoneohjelmien ikonit ja graafiset käyttöliittymät
- väriyhdistelmät
- elokuvien piirroshahmot
- tuotesarjat.
Mallisuojan saamisen edellytykset
Mallioikeudellisen suojan saamiseksi mallin tulee olla uusi, eli identtistä mallia ei saa olla olemassa. Mallisuoja on suositeltavaa hakea ennen mallin julkaisua, jotta uutuusvaatimuksen täyttyminen ei vaarannu.
Yleisvaikutelman osalta mallin tulee olla yksilöllinen. Mallilla on yksilöllisyys, mikäli malli eroaa asiaan perehtyneen käyttäjän näkökulmasta yleisvaikutelmaltaan aikaisemmin julkaistuista malleista. Asiaan perehtynyt käyttäjä on tässä yhteydessä kuvitteellinen käyttäjä ja riitatilanteessa tuomioistuimen on pääteltävä tällaisen fiktiivisen käyttäjän ymmärryksen taso.
Mallin rekisteröinti
Mallioikeus suojataan mallin rekisteröinnillä. Mallioikeus antaa yksinoikeuden mallin ammattimaiseen käyttöön. Tämä tarkoittaa yksinoikeutta valmistaa ja markkinoida esineitä, joiden ulkomuoto on mallin mukainen.
Tuote, jota varten rekisteröintiä haetaan, tulee nimetä lyhyesti ja yksinkertaisesti. Tuotteen nimitykseen ei saa sisällyttää tavaramerkkiä tai tuotenimeä eikä viittausta tavaran ominaisuuksiin. Nimike voi olla esimerkiksi ”Tuoli”, ”Puhelin”, ”Kuvio sisustuskangasta varten”, mutta ei ”Metallista valmistettu tuoli” tai ”Istu-merkkinen puutuoli”.
Rekisteröintihakemuksen olennaisin osa on mallista esitettävät kuvat. Suojan laajuus määräytyy kuvien perusteella. Piirre, jota kuvista ei voi havaita, ei saa suojaa. Hakemus voidaan hakemusta jätettäessä merkitä salaisena pidettäväksi, jolloin se pysyy salaisena enintään 6 kuukautta hakemuspäivästä. Strategisista syistä näin useimmiten menetellään. Hakija voi hakemuksen käsittelyaikana luopua salassapitovaatimuksesta.
Hakemusta tehtäessä yrityksen kannattaa kiinnittää huomiota strategiseen suunnitteluun; toimitaanko vain Suomen markkinoilla vai kansainvälisesti, eli kannattaako malli rekisteröidä kansallisena mallina vai EU-mallina ja vielä lisäksi EU:n ulkopuolisissa kohdemaissa. Kansallisen ja EU-mallin suoja-aika on viisi vuotta ja suojan voi uudistaa yhteensä neljä kertaa. Maksimi suoja-aika on siis 25 vuotta.
Opas: Näin teet hyvän sopimuksen
Laadimme avuksesi oppaan, johon kokosimme keskeisimmät onnistuneeseen sopimuksentekoon liittyvät asiat.
Ota yhteyttä
Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.