fbpx

Immateriaalioikeuksiin liittyvän sopimuksen voi tehdä sopimusoikeuden rajoissa varsin vapaasti. Sopimusrikkomusta ei Suomen oikeuskäytännössä pidetä tekijänoikeuden loukkauksena siinä mielessä, että se voisi tulla syytettäväksi rikoksena.

Teollisuusoikeuksien sopimusrikkomukset

Mahdollisesti yleisimmät sopimusrikkomukset ja riidat syntyvät lisensoinnista ja lisenssimaksuista. Voi syntyä esimerkiksi riitaa myös sopimuksen luonteesta: onko esimerkiksi patentti luovutettu kokonaan vai ainoastaan hyödyntämisoikeus patentin suojaamaan keksintöön.

Myös luovutuksiin ja omistusjärjestelyihin liittyvät kysymykset voivat aiheuttaa riitaisuuksia. Esimerkiksi yhteisesti omistettua teollisoikeutta ei ole mahdollista luovuttaa ilman kaikkien oikeudenomistajien suostumusta, mutta yksittäinen omistaja voi kuitenkin luopua esimerkiksi oikeudestaan rojalteihin ja muihin maksuihin.

Tekijänoikeuden sopimusrikkomukset

Tekijänoikeuden sopimusrikkomukset voivat olla hyvinkin monimutkaisia, etenkin silloin, jos kyse vaikkapa sulautetusta järjestelmästä tai sellaisesta teoksesta, jonka käyttämiseen liittyy huomattava määrä sopimusehtoja. Tekijänoikeuden nojalla annetun käyttöoikeuden eli lisenssin sopimuksia ei ole varsinaisesti rajoitettu ja niillä voidaan esimerkiksi rajoittaa oikeudetta kopioida teosta yksityiseen käyttöön. Näissä sopimuksissa erityisesti kuluttajien kanssa korostuvat sopimuksen kohtuus sekä tiedonanto sopimuksen sisällöstä.

On myös tilanteita, joissa riitaa voi tulla siitä, onko sopimusta edes syntynyt, jos sopimus on tarkoitettu syntyväksi konkludenttisesti eli hiljaisesti esimerkiksi pelkästään lukemalla sopimusehdot vaikkapa teoskappaleesta. Lisäksi yrityksiä voi koskea esimerkiksi tietojärjestelmien korjaamisen rajoittaminen lisenssisopimuksella, minkä on pääsääntöisesti katsottu olevan voimassa olevan oikeuden mukaista.

Opas: Näin teet hyvän sopimuksen

Laadimme avuksesi oppaan, johon kokosimme keskeisimmät onnistuneeseen sopimuksentekoon liittyvät asiat.

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad