fbpx

Säätiö on itsenäinen oikeushenkilö, jonka toiminnan päämäärä on yksinomaan säätiön tarkoituksen toteuttaminen. Sen tarkoituksena ei ole harjoittaa liiketoimintaa tai tuottaa voittoa, eikä sillä ole omistajia tai jäseniä. Säätiön tarkoituksen on oltava hyödyllinen eli käytännössä säätiön on hyödytettävä isompaa joukkoa ihmisiä. 

Säätiön perustaminen voi tulla yksityishenkilön kohdalla kyseeseen esimerkiksi silloin, jos hän haluaa testamentata rahavarojaan itselleen tärkeän asian edistämiseksi, eikä hänellä ole rintaperillisiä.

Myös yhteisö, kuten yhdistys, voi perustaa säätiön edistämään tiettyä tarkoitusta. Esimerkiksi tiedettä ja kulttuuria rahoitetaan Suomessa säätiötoiminnan kautta hyvin paljon. Verotuksen kannalta sukusäätiön perustaminen Amerikan malliin ei kuitenkaan ole yleensä tarkoituksenmukaista.

Perustietoa säätiön perustamisesta

Säätiö voidaan perustaa joko perustamiskirjalla tai testamentin määräyksellä. Molemmissa tapauksissa säätiö syntyy silloin, kun se merkitään säätiörekisteriin. Erillistä perustamislupaa ei tarvita, mutta perustettavalla säätiöllä on oltava vähintään 50 000 euron peruspääoma.

Säätiön perustamisesta on ilmoitettava Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään säätiörekisteriin kolmen kuukauden kuluessa perustamiskirjan allekirjoittamisesta tai testamentin lainvoimaiseksi tulosta, tai muuten säätiön perustaminen raukeaa.

Hakemuksessa on oltava liitteinä perustamiskirja, säätiön säännöt, selvitys testamentin lainvoimaisuudesta sekä tilintarkastajan lausunto siitä, että säätiön peruspääoma on suoritettu säätiölle sääntöjen ja määräysten mukaisesti ja että säätiöllä on säätiölain vaatima talousarvio sekä toiminta- ja rahoitussuunnitelma.

Ilmoituksen käsittelyn nopeuttamiseksi säätiön säännöille voi pyytää maksullista ennakkotarkastusta.

Apunasi monipuolinen kokemuksemme yritysoikeuden ja yritysjuridiikan palveluista

Tarjoamme yritysasiakkaille laajoja ja asiantuntevia asianajo- ja neuvontapalveluja niin päivittäistä liiketoimintaa kuin sopimuksia tai vaikkapa yrityskauppoja koskien.

Autamme mielellämme säätiön perustamiseen liittyvissä asioissa

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Markku Lindblad

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad