fbpx

Toiminimen perustaminen on helppo ja edullinen tapa aloittaa yrittäjyys. Toiminimi ei ole oma yrittäjästä erillinen oikeushenkilö, vaan luonnollinen henkilö. Kaikki toiminimellä hankittu tulo on toiminimiyrittäjän eli yksityisen elinkeinonharjoittajan henkilökohtaista tuloa.

Perustietoa toiminimen perustamisesta

Toiminimi on hyvä tapa ryhtyä yrittäjäksi, jos liiketoiminta perustuu kokonaan tai pääosin omaan työpanokseen ja yrittäminen tulee jatkossakin olemaan kohtalaisen pienimuotoista.

Toiminimi perustetaan perustamisilmoituksella kaupparekisteriin. Ilmoituksen voi tehdä joko verkossa tai paperilomakkeella.

Toiminimen perustaja vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan toiminimen vastuista ja veloista.

Toisaalta toiminimiyrittäjällä on halutessaan myös vapaus nostaa yrityksestä varoja ns. yksityisnostoina.

Verotuksessa toiminimiyrityksen tulos jaetaan yrittäjän ansio- ja pääomatuloksi. Jaettavasta yritystulosta määritetään ensin pääomatulo-osuus. Pääomatuloa on pääsääntöisesti 20 %:n vuotuinen tuotto edellisen vuoden nettovarallisuudesta.

Vuodesta 2012 alkaen pääomatulo-osuus verotetaan pääomatuloverokannan 30 % mukaan. Pääomatulon 50 000 euroa ylittävästä osasta vero on kuitenkin 32 %. Jaettavasta yritystulosta vähennetään pääomatulo-osuus, ja erotukseksi jää ansiotulo-osuus.

Kevytyrittäjyys on vaihtoehto toiminimen perustamiselle

Kevytyrittäjyys on helppo tapa kokeilla yrittäjyyttä tai hankkia lisäansioita. Se on kannattavaa silloin, jos harjoitettu liiketoiminta on sesonkiluontoista tai pienimuotoista. Voimme neuvoa myös kevytyrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

Pohditko oikeaa yritysmuotoa?

Autamme mielellämme yritysmuodon määrittämisessä ja avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön perustamiseen liittyvissä asioissa.

Apunasi monipuolinen kokemuksemme yritysoikeuden ja yritysjuridiikan palveluista

Tarjoamme yritysasiakkaille laajoja ja asiantuntevia asianajo- ja neuvontapalveluja niin päivittäistä liiketoimintaa kuin sopimuksia tai vaikkapa yrityskauppoja koskien.

Autamme mielellämme toiminimen perustamiseen liittyvissä asioissa

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Markku Lindblad

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad