fbpx

16.5.2024

Mitä tehdä, jos vuokralainen ei maksa

Vuokrasopimussuhteessa vuokralaisen tärkein velvoite on vuokranmaksu ajallaan. Vuokranantaja antaa vuokrakohteen vuokralaiselle vuokranmaksua vastaan. Mikäli vuokranmaksu laiminlyödään, tähän on reagoitava vuokranantajan toimesta ripeästi.

Liikehuoneiston vuokrasopimuksissa kuukausivuokran määrä voi olla todella suuri ja maksulaiminlyönnit saattavat lyhyessä ajassa aiheuttaa suuren loven vuokranantajan kassaan.

Vuokrasopimuksen purkuperuste

Vuokralaisen maksuviivästys on vuokrasopimuksen purkuperuste. Oikeutta purkuun ei kuitenkaan ole, mikäli vuokralaisen rikkomuksella on vähäinen merkitys. Yhden kuukauden vuokralaiminlyönti on lähtökohtaisesti vielä vähäinen, mutta kahden tai kolmen kuukauden vuokralaiminlyönti on vähäistä suurempi ja purkuoikeus on olemassa.

Vuokralaisen häädössä voi mennä aikaa

Vuokranantajan on hyvä tiedostaa, että mikäli vuokrasopimus puretaan, tämä ei vielä automaattisesti tarkoita sitä, että vuokralainen lähtee heti ja vuokranantaja voi laittaa huoneiston uudelleen vuokralle. Mikäli vuokralainen ei lähde vapaaehtoisesti, vuokranantajan on haettava täytäntöönpanokelpoinen häätöpäätös. Vuokranantaja ei voi ottaa oikeutta omiin käsiinsä ja poistaa vuokralaisen tavaroita tilasta. Mikäli oikeuspaikkana on yleinen tuomioistuin, oikeudenkäynnissä kestää vähintään muutama kuukausi ja pidempään, mikäli vuokralainen kiistää vuokranantajan vaatimukset.
Vuokranantajan näkökulmasta onkin tärkeää toimia ripeästi ja reagoida vuokrarästeihin nopeasti. Tarpeen olisi käydä keskustelua vuokralaisen kanssa tämän tilanteesta. Kertynyttä vuokravelkaa on perittävä ripeästi ja tarvittaessa sopimus on purettava. Purkuasia on saatettava tuomioistuimeen, mikäli vuokralainen ei lähde vapaaehtoisesti.

Tutustu kiinteistöoikeutta käsitteleviin materiaaleihin

Löydät kaikki asunto-osakeyhtiöitä käsittelevät webinaarit ja oppaat materiaalit-osiosta.

© 2024 Asianajotoimisto Lindblad