fbpx

9.3.2020

Bioneerit Group Oy muodostui yhtiörakenteen selkeyttämisen tuloksena

Asianajotoimisto Lindbladin avulla prosessi, jossa LVI-Bioneerit-konsernista tuli lopulta viiden tytäryhtiön emoyhtiö Bioneerit Group Oy, sujui hallitusti alusta loppuun.

Kohti entistä järkevämpää yhtiörakennetta

Itä-Suomen alueella toimiva LVI-Bioneerit on ollut Asianajotoimisto Lindbladin asiakkaana jo useiden vuosien ajan. Yhdessä on toteutettu muun muassa suunnitelmallinen sukupolvenvaihdosprosessi, joka saatiin vietyä loppuun vuonna 2018. Tästä sivuillamme on jo olemassa referenssi LVI-Bioneerit Oy:n sukupolvenvaihdos toteutui varmoin askelin Lindbladin kanssa.

Viimeisen vuoden aikana tiivistä yhteistyötä on tehty yhtiön rakenteen kehittämisen merkeissä. Lähtötilanteessa emoyhtiönä LVI-Bioneerit-konsernissa toimi kiteeläinen LVI-Bioneerit Oy, jonka tytäryhtiö oli Savonlinnan LVI-palvelu Oy.

Kun sukupolvenvaihdoksen myötä johtoon noussut Mika Leinonen otti Lindbladiin yhteyttä kehitysajatuksen tiimoilta, vaihtoehtoja alettiin käydä yhdessä läpi. Malliksi valittiin se, että LVI-Bioneereista erotettiin liiketoiminta liiketoimintasiirrolla. Tämä toteutui 1.1.2020, jolloin emoyhtiöstä tuli Bioneerit Group Oy ja sen alle syntyi liiketoimintasiirrolla tytäryhtiö LVI-Bioneerit Oy jo olemassa olevan tytäryhtiön, Savonlinnan LVI-Palvelu Oy:n, rinnalle.

Muutosten taustalla oli halu selkeyttää organisaation rakennetta ja hallintaa. Konsernihallinto saatiin keskitettyä emoyhtiöön, ja jotta selkeydessä päästiin mahdollisimman pitkälle, Savonlinnan LVI-Palvelun erityyppiset toiminnot eriytettiin vielä eri yhtiöihin. Alkuperäinen yhtiö jaettiin kahteen osaan, joista toiseen yhtiöön tuli kiinteistöomaisuus ja toiseen LVI-toiminnot. Näin muodostuivat erilliset yhtiöt Kiinteistö Oy Savon Lämpötalo ja Savonlinnan LVI-Palvelu Oy.

Konkurssipesän osto osaksi konsernia

Samalle aikajanalle osui myös yrityskauppa, jossa Mika Leinonen päätti ostaa konkurssiin menneen joensuulaisen LVI Myller Oy:n ja Lindblad avusti tarvittavissa toimenpiteissä. Tällaiset tilanteet vaativat nopeaa toimintaa, ja vauhdilla asiat hoituivatkin.

”Kaikki nimen keksimisestä kaupparekisteri-ilmoitukseen oli jo samana päivänä tehty. Soitin Lindbladille aamulla klo 9 aikaan, ja klo 14 yhtiö oli jo pystyssä. Pääsimme heti virittelemään liiketoimintaa”, kertoo Leinonen.

Leinosen perustaman osakeyhtiön osakkeet myytiin osakekaupalla Bioneerit Groupille, jolloin uudesta yhtiöstä tuli tytäryhtiö. Hetken aikaa tytäryhtiön työnimenä toimi LVI-M Joensuu Oy, minkä jälkeen nimi palautui entiselleen LVI Myller Oy:ksi. Sekä vanhan yhtiön työntekijät että työt siirtyivät liiketoimintakaupalla uuteen yhtiöön.

Eikä tässäkään vielä kaikki: Vuodenvaihteen jälkeen myös kiinteistö, jossa LVI Myller oli toiminut ja jossa se edelleen yrityskaupan jälkeen toimi vuokralla, tuli myyntiin. Sen ostamista ennakoiden perustettiin Kiinteistö Oy Joen Lämpötila, joka osti kiinteistön. Näin tilojen omistaminen ja LVI-toiminnot saatiin selkeyden vuoksi pidettyä erillisissä yhtiöissä, kuten Savonlinnan LVI-Palvelunkin kohdalla tehtiin.

Kokonaisuus on varmasti hallinnassa

Mika Leinonen pitää tärkeimpinä Lindbladin palvelusta saatuina hyötyinä laatua ja sitä, että hoidettavat kokonaisuudet ovat laaja-alaisesti hallinnassa.

”Asianajotoimisto Lindbladilla on ammattitaitoista porukkaa – siksi me heitä käytämme. Tämän kokoluokan järjestelyissä erilaisia lippulappuja on paljon, mutta lakiasiantuntijan avulla asiat saadaan kerralla kuntoon eikä niitä tarvitse enää jälkeenpäin miettiä”, Leinonen perustelee.

”Lindblad tekee tarkkaa työtä ja asiat tulevat puntaroiduiksi joka suunnasta. Esimerkiksi yrityskaupan yhteydessä täytyi miettiä myös työntekijäpuolta ja sitä, miten YT-laki oli huomioitava tilanteessa”, Leinonen jatkaa.

Myös sujuvuudesta ja nopeasta reagoinnista Leinonen antaa tunnustusta.

”Yhteistyö Lindbladin kanssa on ollut kokonaisuudessaan hyvää ja ongelmatonta. Osa asioista on tapahtunut todella nopeallakin aikataululla, ja hyvin kaikki on saatu maaliin. Silloin kun tarvitaan, niin tapahtuu”, Leinonen kiteyttää.

Kaikkien näiden muutosten jäljiltä Bioneerit Groupissa riittää joksikin aikaa sulateltavaa ja tekemistä.

”Tällä hetkellä meillä ei ole tiedossa seuraavia yhteistyökohteita Lindbladin kanssa, vaan näitä pureksitaan vähän aikaa. Sitten katsomme taas jatkoa, jos aihetta ilmenee”, Leinonen lupaa.

© 2024 Asianajotoimisto Lindblad