Työehtosopimukset (TES) ovat kollektiivisia eli niiden osapuolina on enemmän kuin kaksi sopijaosapuolta. Yleisimmin työehtosopimukset syntyvät eri toimialojen työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välisissä neuvotteluissa, joissa mukana voi olla myös valtakunnansovittelija. Sopimusten tarkoitus on täydentää ja tietyissä tilanteissa myös poiketa työsopimuslain säännöksistä.
Virkaehtosopimukset ovat sisällöltään hyvin samantyyppisiä kuin työehtosopimukset. Toisinaan ne voivat myös täydentää työehtosopimuksia.
Normaalisitova vai yleissitova
Työehtosopimukset ovat voimassa määräajan. Ne voivat olla normaalisitovia, jolloin ne ovat voimassa vain sopijaosapuoltensa välillä, esimerkiksi ammattiliitto A:n ja työnantajaliitto B:n välillä, tai ne voivat olla vahvistettu yleissitoviksi työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnassa. Yleissitovaa työehtosopimusta on noudatettava alalla, vaikka työnantaja ei kuuluisikaan liittoon.
Työehtosopimusten tulkinta
Työsuhteen alettua tai sen keston aikana voi tulla kysymykseksi, mitä työehtosopimusta työntekijään tulisi soveltaa. Esimerkiksi ns. teollisuusliittoperiaate voi aiheuttaa sen, että kaikkia työntekijöitä koskee yrityksen päätoimialan mukainen työehtosopimus, vaikka osa työntekijöistä olisikin muissa tehtävissä. Toisaalta kysymykseksi voi nousta, mitä on pidettävä yrityksen päätoimialana ja onko mahdollista siirtää työntekijät toiseen työehtosopimukseen jäsenliittoa vaihtamalla.
Opas: Työsuhteen päättäminen työntekijän henkilöön liittyvästä syystä
Lue oppaastamme, mitä irtisanomisessa lain mukaan on otettava huomioon.
Ota yhteyttä
Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.