17.1.2025
Taloyhtiön hallituksen vastuut
Taloyhtiön hallituksen vastuu on laaja ja monivaiheinen tehtäväkokonaisuus, jota säätelee asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009). Hallituksen tehtävät kattavat taloyhtiön hallinnon, talouden ja kunnossapidon, ja niiden asianmukainen hoitaminen on ratkaisevaa yhtiön toimivuuden ja osakkaiden tyytyväisyyden kannalta.
Taloyhtiön hallitus vastaa talouden hoidosta
Taloyhtiön hallituksen vastuulla on yhtiön talouden hallinta, kuten talousarvion laatiminen ja taloudellisen tilan seuranta. Tavallisesti näitä tehtäviä on siirretty isännöitsijälle, mutta vastuu on viime kädessä hallituksen jäsenillä.
Virheellinen taloudenhoito voi aiheuttaa merkittäviä ongelmia yhtiölle ja johtaa hallituksen jäsenten vahingonkorvausvastuuseen. Talouden suunnittelussa on huomioitava yhtiön pitkän aikavälin kunnossapitotarpeet ja investoinnit.
Lue lisää aiheesta: Asunto-osakeyhtiön konkurssi on aina haastava tilanne ›
Tutustu kiinteistöoikeutta käsitteleviin materiaaleihin
Löydät kaikki asunto-osakeyhtiöitä käsittelevät webinaarit ja oppaat materiaalit-osiosta.
Yhtiöjärjestyksen noudattaminen ja päivittäminen
Taloyhtiön yhtiöjärjestys on asiakirja, joka määrittää yhtiön toimintaa koskevat puitteet. Mikäli yhtiöjärjestystä on tarpeen muuttaa, hallitus valmistelee muutokset yhtiökokouksessa käsittelyä varten.
Lue lisää yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ›
Esimerkiksi osakkaiden kunnossapito- ja korjausvastuiden selkiyttäminen voi vaatia yhtiöjärjestyksen muutoksen. Hallituksen on päivitettävä muutettu yhtiöjärjestys kaupparekisteriin.
Taloyhtiön hallituksen päätöksentekovastuu
Taloyhtiön hallituksen on tehtävä päätöksensä lain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen kokouksessa tehdyt päätökset on kirjattava pöytäkirjaan, jossa kuvataan myös mahdolliset eriävät mielipiteet. Hallitus on päätösvaltainen, kun yli puolet jäsenistä on paikalla, ellei yhtiöjärjestys edellytä suurempaa määrää.
Yhtiökokous on asunto-osakeyhtiön korkein päättävä elin. Hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen esimerkiksi yhtiön koon kannalta epätavallisiin asioihin.
Lue lisää asunto-osakeyhtiön yhtiökokousmenettelystä ›
Juristi mukaan yhtiökokoukseen
Avustamme tarpeen mukaan asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouksissa. Voimme toimia joko yhtiön avustajana tai yksittäisen osakkaan avustajana tai asiamiehenä valtakirjalla.
Kyse voi olla varsinaisesta tai ylimääräisestä yhtiökokouksesta. Avustamme mielellämme myös yhtiökokouskutsun ja esityslistan laadinnassa sekä tarjoamme apua pöytäkirjan laatimisessa.
Taloyhtiön hallituksen vastuu kunnossapidosta ja korjaushankkeista
Hallituksen keskeinen tehtävä on huolehtia taloyhtiön rakennusten ja kiinteistön kunnossapidosta – siis osakkaiden omaisuuden arvon ylläpitämisestä ja kehittämisestä.
Hallituksen on varmistettava, että kiinteistö pysyy turvallisena ja arvonsa säilyttävänä, ja tarvittaessa käynnistettävä korjaushankkeita. Korjaushankkeiden aikana hallituksen on tiedotettava osakkaille ja asukkaille hankkeiden sisällöstä, aikatauluista ja vaikutuksista.
Puutteellinen tiedottaminen voi johtaa erimielisyyksiin ja jopa vahingonkorvausvaatimuksiin. Hyvä tiedottaminen auttaa osakkaita ymmärtämään hankkeen tarpeellisuuden ja luo luottamusta hallitukseen.
Lue lisää asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuusta ›
Taloyhtiön hallituksen vahingonkorvausvastuu
Hallituksen jäsenten tulee tuntea etenkin asunto-osakeyhtiölain sisältö ja osattava ottaa sen määräykset huomioon omassa toiminnassaan. Hallituksen jäsenet ovat vastuussa siitä, että he hoitavat tehtävänsä huolellisesti ja yhtiön edun mukaisesti.
Hallituksen jäsen voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, jos hänen tahallinen tai huolimaton toimintansa aiheuttaa vahinkoa yhtiölle tai osakkaille.
Vahingonkorvausvastuun riski korostuu esimerkiksi tilanteissa, joissa hallitus laiminlyö asianmukaisen kunnossapidon tai tekee virheellisiä taloudellisia päätöksiä. Hallituksen jäsenten vastuuvakuutus voi tarjota taloudellista turvaa tällaisissa tilanteissa.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan vastuu
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja vastaa hallituksen toiminnan johtamisesta ja kokousten sujuvuudesta. Hänellä on erityinen vastuu siitä, että kokouksia kutsutaan koolle tarvittaessa ja että päätöksenteko tapahtuu lain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Puheenjohtaja ei kuitenkaan ole vastuussa yksin kaikista hallituksen päätöksistä, vaan vastuu jakautuu koko hallituksen kesken.
Apua taloyhtiön lakiasioihin
Isännöitsijä auttaa monissa asioissa taloyhtiöiden hallituksia. Aina isännöitsijään turvautuminen ei kuitenkaan ole mahdollista tai tarvitaan laajempaa oikeudellista osaamista. Tällöin taloyhtiö voi kääntyä asianajajan puoleen.
Kokenut kiinteistöoikeuden tiimimme palvelee monenlaisissa taloyhtiöiden lakiasioissa niin taloyhtiöiden osakkaita kuin hallituksia.
Lisää luettavaa aiheesta:
- Miten hoidetaan riitainen asunto-osakeyhtiön yhtiökokous
- Mitä tehdä, jos vuokralainen ei maksa
- Yhtiöjärjestyksen muuttaminen asunto-osakeyhtiössä
- Asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajien väliset riidat
- Sähköautojen lataus taloyhtiössä
- Toimivallan jako asunto-osakeyhtiössä
- Kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiössä
- Asunto-osakeyhtiöiden lakipalvelut