fbpx

28.9.2018

Mikä merkitys on järjestyssäännöillä taloyhtiössä?

Usein asunto-osakeyhtiössä on järjestyssäännöt, joissa asetetaan ohjeita ja kieltoja asukkaille. Säännöistä päätetään yleensä yhtiökokouksessa. Parhaimmillaan säännöt koetaan mielekkäiksi ja ne lisäävät naapurisopua.

Säännöt saattavat kuitenkin aiheuttaa kiistoja asukkaiden välille. Liian yksityiskohtaiset ja pitkälle menevät säännöt eivät ole kenenkään etu. Aika ajoin osakkaiden kannattaakin pysähtyä miettimään sääntöjen sisältöä. Vuosikymmeniä vanhat säännöt kaipaavat todennäköisesti uudistamista.

Mitä voidaan tehdä, jos joku asukas rikkoo järjestyssääntöjä toistuvasti?

Yhtiön keino puuttua sääntöjä rikkovan asukkaan toimintaan on osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan. Hallintaanottotilanteet ovat harvoin helppoja. Erityisen ongelmallisiksi järjestyssäännöt tulevat siinä vaiheessa, kun säännöt puuttuvat normaaliin asumiseen. Yhtiö ei voi mielivaltaisesti rajoittaa asukkaiden toimintaa. Tällaisten sääntöjen perusteella huoneistoa ei voi ottaa hallintaan.

Huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan, jos osakas tai muu huoneistossa asuva ei noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen tai osakehuoneistossa vietetään häiritsevää elämää. Vähäinen rikkomus ei kuitenkaan oikeuta hallintaanottoon. Osakkeenomistajaa sekä mahdollista vuokralaista on lisäksi varoitettava ennen hallintaanottopäätöksen tekemistä.

On mahdollista, että taloyhtiön järjestyssäännöissä puututaan sellaiseen toimintaan, mikä voidaan katsoa normaaliksi asumiseksi. Lähtökohtana on, että mikäli asukkaan toiminta ei aiheuta vaaraa, häiriötä tai vahinkoa kiinteälle omaisuudelle tai toiselle asukkaalle, toiminta tulee sallia. Häiritsevä elämä on laaja termi, jonka osalta osakkeenomistajilla on eri käsityksiä. Yksi saattaa häiriintyä siitä, että naapuri vetää vessan tai käy suihkussa yöllä. Tämä ei kuitenkaan ole häiritsevää elämää.

Tyypillinen häiritsevä elämä sisältää alkoholin liikakäyttöä ja yöllistä metelöintiä. Häiritsevän elämän tulee olla jatkuvaa tai toistuvaa. Satunnaiset juhlat eivät ole häiritsevää elämää, vaikka joku siitä saattaakin häiriintyä.

Jopa lasten leikkiminen saattaa aiheuttaa riitoja yhtiöissä. Kovaäänisetkin leikit pihalla ovat kuitenkin normaalia elämää. Harvemmin leikit jatkuvat yömyöhään.

Tupakointi on riitojen kestoaihe. Taloyhtiö voi kieltää tupakoinnin esim. leikkipaikkojen lähellä halutessaan. Osakasparvekkeille kiellon ulottaminen ei onnistu tällä tavoin, koska parvekkeet ovat osakashallinnassa. Lähtökohtaisesti niillä voi myös tupakoida halutessaan.

Tammikuusta 2017 lähtien taloyhtiöt ovat kuitenkin voineet hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille, mikäli savu kulkeutuu häiritsevästi muille parvekkeille. Mikäli kiellon saa ja sitä rikotaan, tästä voi seurata jopa asunnon hallintaanotto. Tupakointikieltoja on annettu ja hakemuksia on tullut vireille vasta vähän verrattuna taloyhtiöiden määrään Suomessa. Nähtävästi yhtiöt seuraavat, miten kieltomenettely käytännössä etenee ja kuinka paljon se maksaa.

Tutustu asunto-osakeyhtiön lakipalveluihin

Lakipalveluta niin rakennusurakan ostajalle kuin kaikille urakkaan osallistuville niin konsultoinnin kuin oikeudenkäynnissä avustamisenkin merkeissä.

Apunasi monipuolinen kiinteistö- ja asuntoalan osaaminen

Autamme ammattitaidolla asunto-osakeyhtiöiden erilaisissa lakiapua vaativissa tilanteissa.

Minna Ravi (o.s. Romu)

© 2024 Asianajotoimisto Lindblad