fbpx

8.12.2021

Kaupan purkaminen hometaloriidassa

Kanta-Hämeen Tammelassa sijaitsevasta vanhasta omakotitalosta löytyi pian kaupanteon jälkeen homevaurio. Talon ostanut pariskunta sai kaupan purettua Asianajotoimisto Lindblad & Co:n avustuksella. 

Kaupan purkaminen hometaloriidassa vaati juridista apua   

Kun Kaisa Nikkanen ja Tomi Koskinen ostivat Kanta-Hämeen Tammelasta vanhan omakotitalon kesäkuussa 2020, kaikki näytti olevan kunnossa. ”Talo oli remontoitu lattiasta kattoon. Myyjä oli kiinteistöbisneksessä mukana, joten luotimme siihen, että kaikki on ok”, toteaa Kaisa. Mutta jo alkusyksyllä tuoreille talonomistajille alkoi ilmaantua selittämättömiä terveysoireita ja epäilykset heräsivät – olikohan talossa homeongelma. 

Kaisa kertoo, miten asian selvittely alkoi: ”Otin puhelimitse yhteyttä talon myyjään, joka myönsi että talossa on ollut vesivahinko, jota ei ole mitattu eikä kuivattu, ainoastaan silminnähden märät materiaalit oli vaihdettu pois.” 

Pariskunta ymmärsi nopeasti, että kaupan purkaminen hometaloriidassa tuskin onnistuu omin voimin: ”Aika lailla heti kun home-epäilyt heräsivät, aavisteltiin että tässä ei voi yksin pärjätä vaan tarvitaan juridista apua, jos halutaan saada kauppa purettua. Ei tullut mieleenkään tehdä reklamaatiota itse, koska lakitermit ynnä muu ei ole hallussa”, Kaisa muistelee.

Opas: Asuntokaupan virhetilanteet

Asuntokaupoissa on kyse isoista asioista, mutta toisinaan kaupan kohde ei vastaakaan odotuksia. Miten tällaisissa tilanteissa tulisi toimia ja milloin ostajalla on oikeus vaatia hyvitystä?

Kustannustehokasta, tehokasta ja ymmärrettävää palvelua

Tammikuussa 2021 vuokra-asuntoon muuttaneet Kaisa ja Tomi palkkasivat asianajan hoitamaan kaupan purkua. Asianajajan kehotuksesta pariskunta tilasi hometutkimuksen. Aiemmin talossa oli jo käynyt kaksi homekoiraa merkkaamassa yli 10 kohtaa, joten tutkimuksen tulokset eivät tulleet suurena yllätyksenä: avauksissa löydettiin muun muassa sädesientä.   

Helmikuussa Kaisalle ja Tomille selvisi, että yhteistyön jatkaminen silloisen asianajotoimiston kanssa ei voinut jatkua: ”Heidän laskutussysteeminsä oli sellainen, että se ei sopinut meille, joten katkaisimme asiakkuuden”, Kaisa kertoo ja jatkaa:

”Ystävän kautta saatiin tietää Romun Minnasta, että hän on kiinteistöasioihin perehtynyt asianajaja. Tutkin Lindbladin sivuilta tietoja Minnasta ja toimiston asiakkaista, jonka jälkeen soitin suoraan Minnalle. Selitin tilanteemme hänelle ja Minna osasi kertoa heidän laskutuksestaan heti ensimmäisessä puhelussa. Hinta oli huomattavasti kohtuullisempi kuin aikaisemmalla toimistolla ja siitä se meidän asiakkuus sitten lähti liikeelle.”

Kaisa muistelee asiakkuuden alkua Lindbladilla: ”Asiat lähti nopeasti rullaamaan, mutta kirjelmöintiin meni monta kuukautta, kun myyjä ei suostunut purkamaan kauppaa. Minnan kanssa me pidettiin yhteyttä pääasiassa sähköpostin kautta. Hän vastasi aina tosi nopeasti meidän kysymyksiin ja piti meidät hyvin ajan tasalla.”

Vaikka kummallakaan pariskunnan osapuolella ei ollut aiempaa kokemusta asianajotoimiston kanssa asioinnista, prosessi tuntui selkeältä: ”Me pistettiin sähköpostia jos vähänkään oli jotain kysyttävää ja kaikkeen sai aina vastauksen”, Kaisa kiittelee.

Lopputulos: ”Ollaan tosi tyytyväisiä”   

Pariskunta tiesi, että kaupan purkaminen hometaloriidassa on aina epävarmaa: ”Me haettiin kaupan purkua alusta asti ja jännitettiin, meneekö tapaus oikeussaliin asti”, sanoo Tomi.

Oikeussaliin ei Kaisan ja Tomin helpotukseksi päädytty. Helmikuussa alkanut toimeksianto saatiin päätökseen saman vuoden syyskuussa, kun vastapuoli suostui kaupan purkuun. ”Homma saatiin nopeasti pakettiin, monilla menee vuosia taisteluun. Odottaminen oli silti hermoja raastavaa, kun lopputuloksesta ei ollut varmuutta”, Kaisa muistelee.

Pariskunta on tyytyväinen lopputulokseen: ”Ollaan tosi tyytyväisiä, että kauppa saatiin purettua. Tappiota tuli vähemmän, mitä pahimmillaan pelättiin. Ja me ei sentään erottu, vaikka lähellä oli”, huojentunut Tomi kertoo.

”Asiakasystävällistä”, Tomi kuvaa Lindbladilta saatua palvelua ja Kaisa jatkaa: ”Suosittelen Lindbladia – ja varsinkin Minnaa. Jos tarvitsee pätevää lainopillista neuvoa ja lakimiestä, niin kannattaa ottaa Lindbladiin yhteyttä.”

© 2024 Asianajotoimisto Lindblad