24.2.2025
Lomautus ja työhön kutsuminen
Lomautus tarkoittaa sitä, että työnantaja keskeyttää työntekijän työnteon ja palkanmaksun tilapäisesti, mutta työsuhde säilyy voimassa. Käytännössä työntekijä vapautetaan työnteosta joko kokonaan tai osittain (esimerkiksi työaikaa lyhentämällä) tiettynä aikana. Lomautuksen syynä voi olla taloudelliset tai tuotannollinen irtisanomisperuste tai toisaalta työn tilapäinen väheneminen. Lomautuksesta säädetään työsopimuslaissa.
Lomautuksen perusteet
Lomautus ei ole vain juridinen termi, vaan käytännön ratkaisu yrityksen sopeuttamiseen tilanteessa, jossa työn tarjoaminen tilapäisesti vähenee. Työnantajalla on oikeus lomauttaa työntekijä, jos työ vähenee taloudellisista tai tuotannollisista syistä.
Yhtä tärkeää on kuitenkin työntekijän oikeuksien huomioiminen: työsuhde säilyy voimassa lomautuksen ajan, ja työnantajan on pyrittävä tarjoamaan muuta työtä tai koulutusta ennen lomautusta.
Lomautusmenettely
Ennen lomautusta työnantajan on esitettävä työntekijälle ennakkoselvitys lomautuksen perusteista, laajuudesta, toteuttamistavasta, alkamisajankohdasta ja kestosta. Tämän jälkeen työntekijälle tai hänen edustajalleen on varattava tilaisuus tulla kuulluksi.
Ennakkoselvitystä ei tarvitse antaa, mikäli työnantajan on muun lain, sopimuksen tai muun häntä sitovan määräyksen perusteella esitettävä vastaava selvitys tai neuvoteltava lomauttamisesta työntekijöiden tai heidän edustajansa kanssa.
Lomautuksesta on ilmoitettava henkilökohtaisesti viimeistään 14 päivää ennen sen alkamista. Ilmoituksessa on mainittava lomautuksen peruste, alkamisaika ja kesto tai arvioitu kesto.
Sisältö jatkuu opasnoston jälkeen.
Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana
Lomautuksen aikana työntekijällä on oikeus ottaa vastaan muuta työtä. Jos työntekijä on lomautuksen aikana solminut toisen työsopimuksen, hän voi irtisanoa sen viiden päivän irtisanomisajalla palatakseen alkuperäiseen työhönsä.
Työsuhteen päättäminen lomautuksen aikana
Työntekijä voi lomautuksen aikana irtisanoa oman työsopimuksensa ilman irtisanomisaikaa, paitsi jos lomautuksen päättymisaika on tiedossa ja se on seitsemän päivän kuluessa.
Jos työnantaja irtisanoo lomautetun työntekijän työsopimuksen päättymään lomautuksen aikana, työntekijällä on oikeus saada irtisanomisajan palkkansa.
Mikäli työntekijä irtisanoo työsuhteen sen jälkeen, kun lomautus on kestänyt yli 200 päivää, hänellä on oikeus saada korvauksena irtisanomisajan palkkansa kuten työnantajan irtisanoessa hänet. Näin lainsäätäjä on pyrkinyt estämään sen, ettei työnantaja käytä lomautusta tosiasiassa irtisanomisen vaihtoehtona.
Työhön kutsuminen lomautuksen jälkeen
Kun työnantaja haluaa kutsua lomautetun työntekijän takaisin työhön, on tärkeää noudattaa sovittuja käytäntöjä.
Jos lomautus on toistaiseksi voimassa, työnantajan on ilmoitettava työn alkamisesta vähintään seitsemän päivää etukäteen, ellei toisin ole sovittu. Tämä antaa työntekijälle riittävästi aikaa valmistautua työhön paluuseen.
Asiantuntijan apu lomautustilanteisiin
Lomautukset ja niihin liittyvät kysymykset voivat tuntua monimutkaisilta sekä työnantajalle että työntekijälle. Työoikeuden asiantuntija voi auttaa varmistamaan, että kaikki menettelyt, kuten ilmoitukset, kuulemiset ja aikataulut, toteutetaan oikein ja mahdolliset epäselvyydet ratkaistaan jo ennen niiden kärjistymistä.
Asiantunteva työ- ja yritysoikeuden tiimimme tarjoaa apua kaikissa työsuhdeasioihin liittyvissä kysymyksissä. Kysy lisää!