fbpx

Toisinaan syntyy riitaa esimerkiksi osakkaiden yhdenvertaisuudesta tai osakas voi olla tyytymätön yhtiökokouksen päätökseen. Myös erilaiset remontteihin liittyvät asiat tai epäselvyys osakkaan ja yhtiön kunnossapitovastuusta voivat kärjistyä riidaksi. Lindbladin tiimi auttaa löytämään sovinnollisen ratkaisun ja tarvittaessa toimii apunanne myös oikeudenkäynneissä.

Lakipalvelut asunto-osakeyhtiöille ja osakkaille

Autamme ratkomaan asunto-osakeyhtiön ja osakkaiden välisiä riitoja. Ota yhteyttä ja kysy lisää.

Yhtiön päätöksenteko ja osakkaan oikeudet

Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jollei päätösvaltaa laissa tai yhtiöjärjestyksessä ole uskottu yhtiön hallitukselle. Osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Yhtiökokouksessa ei saa tehdä päätöstä, joka loukkaa osakkaiden yhdenvertaisuutta.

Riitaa voi syntyä osakkaiden välillä esimerkiksi yhtiön rakennusten korjaustarpeesta ja remontin ajankohdasta. Myös itse kokouksen päätösvaltaisuudesta ja esimerkiksi kokouskutsun lähettämisestä tai lähettämättä jättämisestä voi tulla riitaa.

Osakkeenomistajalla on lähtökohtaisesti oikeus tehdä kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossa. Tällaisen muutoksen on oltava yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukainen. Osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että muutostyö suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti. Osakkeenomistajalla on ilmoitusvelvollisuus muutostyöstä tietyissä tilanteissa ja yhtiö voi asettaa muutostyölle ehtoja.

Kunnossapitovastuut

Yhtiöjärjestyksellä voidaan määrätä kunnossapitovastuista laista poikkeavasti. Jos näin ei ole kuitenkaan tehty, jakautuu kunnossapitovastuu osakkaan ja yhtiön välillä asunto-osakeyhtiölain mukaisesti.

Yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Yhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi.

Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat.

Osakkeenomistajan on hoidettava osakehuoneistoaan huolellisesti ja toteutettava kunnossapito- ja muutostyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistaja ei kuitenkaan ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu tilojen käyttämisestä niiden käyttötarkoituksen mukaisesti.

Apunasi monipuolinen kokemus asunto- ja kiinteistökaupoista

Asunto-osakeyhtiöihin ja kiinteistöosakeyhtiöihin liittyvät asianajopalvelut ovat vahvaa erityisalaamme. Meillä on monipuolinen kokemus sekä asunto-osakeyhtiöiden että osakkeenomistajien avustamisesta muun muassa korjaus- ja kunnossapitovastuuta koskevissa asioissa.

Lindbladin tiimi apunanne osakkaiden ja yhtiön välisten erimielisyyksien selvittämisessä

Autamme ammattitaidolla asunto-osakeyhtiöiden erilaisissa lakiapua vaativissa tilanteissa.

Minna Ravi (o.s. Romu)

Ota yhteyttä

Täytä oheinen yhteydenottolomake ja palaamme asiaasi pian! Voit myös tutustua sivustomme monipuolisiin materiaaleihin, kuten artikkeleihin ja oppaisiin.

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© 2024 Asianajotoimisto Lindblad