fbpx

5.11.2012

Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen mukainen hallintaoikeus

KKO:2012:88

Korkein oikeus on ottanut kantaa antamassaan ratkaisussaan asunto-osakeyhtiön yhteisten tilojen hallintaoikeudesta ja yhtiöjärjestyksestä.

A oli ostanut huoneiston hallintaan oikeuttavat kiinteistöosakeyhtiön osakkeet. Yhtiön hallitus oli tätä ennen päättänyt, että näiden osakkeiden omistajalla oli oikeus hallita myös eräitä kellari- ja ullakkotiloja, joita ei ollut mainittu yhtiöjärjestyksessä. Yhtiöjärjestystä ei muutettu hallituksen päätöstä vastaavaksi. Kiinteistöosakeyhtiö muutettiin myöhemmin asunto-osakeyhtiöksi siten, että yhtiöjärjestys säilyi ennallaan siltä osin kuin siinä oli määrätty, mistä tiloista A:n omistama huoneisto koostui ja mitkä tilat jäivät välittömästi yhtiön hallintaan.

Korkein oikeus toteaa ratkaisussaan, että vaikka yhtiöjärjestys osoittaa ensisijaisesti, mitä huoneistoa ja muita tiloja tietyt osakkeet oikeuttavat hallitsemaan yhtiöjärjestysmääräys ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen peruste hallita pysyvästi tiettyä tilaa. Edelleen Korkein oikeus toteaa ratkaisussaan, että kiinteistö- tai asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajat voivat yksimielisesti päättää tai sopia yhtiön tilojen hallinnasta. Mikäli yhtiöjärjestystä ei kuitenkaan muuteta päätöstä tai sopimusta vastaavasti, se ei välttämättä myöhemmin sido asunto-osakeyhtiötä ja sen osakkeenomistajia.

Asunto-osakeyhtiön vaatimuksesta A velvoitettiin luovuttamaan hallitsemansa kellari- ja ullakkotilat yhtiön hallintaan.

http://www.kko.fi/60066.htm

Asianajotoimisto Lindblad & Co palvelee asiakkaita kaikissa kiinteistöoikeuden toimeksiannoissa.

Ota yhteyttä

Perintöoikeuden tiimimme on aina valmis auttamaan kysymyksissä. Voimme auttaa myös laatimaan asiakirjoja.

Juhani Tukia

© 2024 Asianajotoimisto Lindblad